Aria, Mediatheque and Concert Hall in Cornebarrieu

  • Project type : New Construction
  • Building Type : Concert or conference hall, theater
  • Construction Year : 2017
  • Delivery year : 2017
  • Climate zone : [Cwa] Mild, dry winter, hot and wet summer.
  • Net Floor Area : 3 135 m2
  • Construction/refurbishment cost : 8 300 000 €
  • Number of Seat : 389 Seat


Moderated by : C21 France La redaction

Similar case studies

Film complex in Rumilly

The building is located at the centroid of a peri-urban parcel, according to the guidelines of the site and weaves natural links with the amenities of the commercial area by a scripted writing of plantations and pathways. architecture (...)

Village hall La Boiserie in MAZAN

Auditorium for hosting 600-1000 people. Structure made from black pine (local wood) siding pine interior hook (local wood), wood frame walls insulated with straw bales, gypsum plaster on straw bales and cedar siding countries (local (...)

Cultural and festive center: L’Etoile in Châteaurenard

BDM Approach: Silver level for construction phaseProgram: The former movie theater and the Etoile room change into a multipurpose room that can accommodate about 900 people and an auditorium for 270 people.Municipality of Châteaurenar (...)


  • Published on 03 April 18
    by Philippe Madec|France
    Viewed 2457 times


  • Contest

    Green Solutions Awards 2018 - Buildings

    Energy & Temperate Climates
    Users' Choice


    The building, taken off the ground to mark the wet nature, is part of the landscape along an existing dike. The building then proposes a crossing hall. It is accessible from both sides, according to the two uses that it offers.
    The building is a set of articulated volumes. The two programs hosted inside the building generate different volumetrics, given the dissimilar practical requirements. So that these differences do not produce two different buildings juxtaposed, we integrated them in a set that envelops and gives a unique and composed character: this device is the accessible roof whose accessible regular slope surrounds the differentiated volumes. A ribbon that wraps around the building gives rise to an architectural path and defines a fifth facade.
    An outdoor landscaped space is proposed on the roof: "A building with your feet in the water, your head in the sun" or how you go from gardens in a humid environment to the treatment of landscaped areas on the roof referring to the pioneer dry environment. It is the panoramic reading garden.
    In the North, the media library is open to the ground floor to accommodate. On the floor, it is in mezzanine on the hall. It is lit by chimneys / sheds, which animate the volumetric vertically and participate in the definition of different places of consultation.
    The double-height crossing hall is articulated by the raw earth volume of the auditorium.
    In the South the Salle de Spectacles is flexible. The various mobile stands and the elevating pit allow multiple configurations.
    The back of the stage is open on the garden. The landscape can then become scenery.
    An outdoor amphitheater is drawn, depicting the building and management of rainwater. It offers seating in the form of gabions. It also allows the presentation of shows for an audience installed outside.

    The specific design of the building by its orientation, the implementation of bio-sourced materials and the treatment of the efficient envelope, allows an efficient management of energy needs and to propose spaces answering the best, to the different uses envisaged in program. The different spaces are oriented according to their specific uses. The media library to the North and East, enjoys a soft natural light conducive to concentration. The West façade set back or protected by shutters also helps prevent overheating and glare at the end of the day. The South Hall almost totally blind protects the hall from overheating
    summer. The open stage is lit but protected by a roof overhang.

    A powerful envelope isolates all volumetrics from the outside to minimize the bridges
    and reduce the use of technical systems.
    The choice to use bio-sourced and local materials, such as wood brings a maximum of qualities
    environmental: low gray energy, carbon stock, sustainability, reduced maintenance, clean yard, etc. but
    also to all sensible qualities: heat, softness, etc.
    The raw earth also allows a hygrometric regulation and an inertia which makes it possible to store the calories and the
    frigories allowing a passive regulation of the temperature of the spaces (ATEX, wall BTC, First in
    La France).
    Heating requirements are below 15KWh / m2.year. The building is therefore said to be passive.
    The building is heated by a pellet boiler. The use of wood energy helps to
    reduce CO2 emissions.
    The design of the ventilation is adapted to the two different programs and uses, in order to minimize the systems. The ventilation of the room is performed by a central dual flow to minimize lost calories. The media library and the hall are naturally ventilated by a system of chimneys / sheds which allows the night refreshment for the summer comfort but also the natural lighting and to propose a ubiquitous natural light.
    Finally, the rainwater of the building and the plot are managed by a system of valleys that regulates the flow and also participates in the landscaped treatment of the surroundings of the building and the site revealing its wet nature.


    Certification Scheme


    Location

    Rue du 11 Novembre 1918 , 31700 Cornebarrieu France

    Technicals Features