Modular positive energy nursery

  • Building Type : Preschool, kindergarten, nursery
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2014
  • Address 1 - street : Rue du Cannet 34400 SAINT SéRIéS, France
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 149 m2
  • Construction/refurbishment cost : 420 000 €
  • Cost/m2 : 2818.79 €/m2

Certifications :

  • Primary energy need :
    136 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2005 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Located on the outskirts of the village in an old vineyard, without any natural shade, this eco nursery is designed to welcome children even under the heat of the summer.

The idea was to create a large photovoltaic cold roof forming a large courtyard of 358m2 overlooking the buildings and its surroundings and the courtyard in the center. Curtains dressed with vines playing the role of vertical sunscreens of 6m high come close the faces of this canopy reserved for the smallest, and protected from solar radiation as well as bad weather.
Below, a set of "boxes" in local wood is the program that includes in addition to the 12 beds, a Maternal Assistant. It is planned to be able to create extensions by adding new "boxes" to increase the capacity to 20 beds.
This equipment is self-financing over a period of 15 years thanks to the revenues generated by the photovoltaic roof.

Sustainable development approach of the project owner

The town hall of Saint Séries wanted to be equipped with an eco-nursery building.

The architect proposed a construction including a production of renewable energy in adequacy with the SCOT. The architect also proposed a equipment built in local wood to be flexible and adapt to the increaing number of children from 11 to 20. The architect has proposed to vegetalize with the vine, the most common plant in the town bio-climatic facades of this equipment that have variable transparency summer / winter. 

Architectural description

The goal was to create a large courtyard of 358M2 to house a modular equipment and pavillonnaire dedicated to a nursery and a relay of maternal assistant. Located on the edge of the stadium, in an old vineyard and under the crushing Mediterranean sun this roof takes advantage of the sun while protecting the children and their crib from the direct solar radiation. Vertically curtained facades of vine all height make disappear the building in the landscape and ensure the summer cooling of the outer walls. this crib of 11 beds can easily go to 20 beds as needed by the addition of a "box" in additional wood under the yard.

If you had to do it again?

The difficult management of the PMI doctors who intervene on the project including in the construction phase because of their misunderstanding of the graphic and written documents produced as early as the sketch phase of the DCE.

See more details about this project

 https://www.archivision.fr/architecture

Contractor

    Mairie de Saint Sériés

    Madame Arlette Larman

Construction Manager

    Jean François Daures / VISION®

    Jean François Daures

Stakeholders

    Thermal consultancy agency

    Greenbuilding

    RT 2005 study, BBC study, Photovoltaic efficiency study


    Alteabois

    Gilles Amblard

    Wood structure study

Contracting method

Separate batches

Energy consumption

  • 136,00 kWhep/m2.an
  • 298,00 kWhep/m2.an
  • RT 2005

    Heating: 48.4
    Sanitary hot water: 37.8
    Lighting: 11.2
    Heating auxiliaries: 4.9
    Auxilliaries of ventilation: 34

Real final energy consumption

    136,00 kWhef/m2.an

    30,00 kWhef/m2.an

    31,00 kWhef/m2.an

    2 014

Envelope performance

  • 0,33 W.m-2.K-1
  • Wood frame walls, isolated by cellulose wadding, heavy wooden cladding 2cm.

  • 1,00
  • Automated management of solar panels

    LED lighting, presence detectors. Security alarm

More information

Gain compared to the reference RT 2005: 53,4%

Systems

    • Heat pump
    • Fan coil
    • Individual electric boiler
    • Others
    • humidity sensitive Air Handling Unit (hygro A
    • Solar photovoltaic

    Photovoltaic roof of 358m2
    Power 40.000 wc
    46000 KW / H / AN

Smart Building

    Centralized and automatic management of solar panels.

Biodiversity approach

  • 839,00 m2
  • 362,00 %
  • 477,00
  • The nursery is located on the edge of the village in a suburban fabric of subdivisions as we see everywhere in France.

    The field on the edge of the sports field is an old vine court without any trees, no shade, to propose to make the young children stay implies a reflection on the Mediterranean climate.

Product

    Bosch Solarworld®

    Bosch

    Bosch France

    Management / Others

    190 Solarworld Solar panelsPower of 4000 wc

    Guarantee of perfect operation over 30 years contract ERDF over 20 yearsAutofinancing over 15 years.

Construction and exploitation costs

  • 203 600,00
  • 45 550
  • 464 585
  • 219 423

Indoor Air quality

    Ventilation type Hygro A

GHG emissions

  • 5,00 KgCO2/m2/an
  • Green building study

Life Cycle Analysis

    Cellulose wadding insulation

    Local wood cladding (douglas pine) Acoustic marmoleum flooringWooden joineriesConcrete imprint limited to studs.

Reasons for participating in the competition(s)

Un équipement public à énergie positive qui s'autofinance sur une durée de 15 ans

Une surtoiture photovoltaïque qui protège les bâtiments et ses abords du rayonnement solaire et des intempéries. Des façades végétalisées de vigne pour créer des brise soleils verticaux et abaisser la température extérieure des murs de 15°C. Un bâtiment en bois local modulable et évolutif.

Building candidate in the category

Energy & Temperate Climates

Energy & Temperate Climates

Users' Choice

Users' Choice

Green Solutions Awards 2019 - Buildings


Author of the page

  • Jean-François Daures

    Architecte DPLG


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings