RIVAS DETACHED PASSIVHAUS

  • Building Type : Isolated or semi-detached house
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2016
  • Address 1 - street : 28521 RIVAS VACIAMADRID, España
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 250 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 300 €
  • Cost/m2 : 5.2 €/m2

Proposed by :

Certifications :

  • Primary energy need :
    117 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Detached house in private development. It is a mixed construction of in situ concrete / industrial light wooden panel framework.

The house is located in a residential area of ​​low density in Rivas Vaciamadrid, a town southeast of Madrid and is the second home with a Passivahus certificate in this autonomous community.

The climate is mild in winters and hot during summer. There is a very high annual temperature swing, which has been one of the great challenges of this project.

Previous climate studies in the area warned us of summer overheating, which has been a determining factor in the development of the project.

The house has two floors above ground. Downstairs for a more public use and a first floor for private use. And one floor below ground level that has multipurpose spaces. All within the thermal envelope.

The first floor serves as a superimposed body on the ground that protects it from the sun. The ground floor and first floors are connected by a double-height space located in the heart of the house.

Passive strategies capable of combining a good energy operation with the design assumptions were as follows:

- A disposition  that groups together in the north side the service zones with small holes, and locate the main rooms in the south zones.

- Protections by overhangs all the holes facing south / west, dimensioned by their orientation.

- A provision of holes of varying heights and facing in the direction of the prevailing wind component area favoring cross-ventilation for night cooling during the warmer months

- A basement within the thermal envelope that gives thermal inertia to a lightweight construction and to acts thermal regulator

- An envelope ventilated facades and roofs that shades the envelopes

- Light colors predominate in the finished envelope

A big effort has been made to combine the design parameters consistent with the requirements of users and the Passivhaus Standard, which has been one of the biggest lessons learned from the project.

See more details about this project

 http://www.idealista.com/news/inmobiliario/vivienda/2015/07/15/738415-coffee-break-como-se-disena-construye-y-se-vive-en-una-casa-pasiva
 http://www.plataforma-pep.org/estandar/ejemplos-ph/19
 http://www.passivhausprojekte.de/index.php?lang=en#d_4483

Data reliability

Self-declared

Stakeholders

    Designer

    DAVID MARSINYACH ROS

    BUILDING DESIGN


    Other consultancy agency

    ELENA CASTILLO VIGURI

    +34 619 35 70 15

    BIOCLIMATIC DESIGN, CONSTRUCTION SYSTEM AND CERTIFICATION PASSIVHAUS


    Construction company

    JESUÓ SOTO (ALTERTECHNICA)

    DESIGN AND IMPLEMENTATION OF FACILITIES


    DAVID SERRANO

    DESIGN AND CALCULATION OF THE STRUCTURE


    Contractor

    FRANCISCO PASCUAL

    CONSTRUCTOR

Contracting method

General Contractor

Architectural description

Detached house in private development. It is a mixed construction of in situ concrete / industrial light wooden panel framework. The house is located in a residential area of ​​low density in Rivas Vaciamadrid, a town southeast of Madrid and is the second home with a Passivahus certificate in this autonomous community. The climate is mild in winters and hot during summer. There is a very high annual temperature swing, which has been one of the great challenges of this project. Previous climate studies in the area warned us of summer overheating, which has been a determining factor in the development of the project. The house has two floors above ground. Downstairs for a more public use and a first floor for private use. And one floor below ground level that has multipurpose spaces. All within the thermal envelope. The first floor serves as a superimposed body on the ground that protects it from the sun. The ground floor and first floors are connected by a double-height space located in the heart of the house. Passive strategies capable of combining a good energy operation with the design assumptions were as follows: - A disposition that groups together in the north side the service zones with small holes, and locate the main rooms in the south zones. - Protections by overhangs all the holes facing south / west, dimensioned by their orientation. - A provision of holes of varying heights and facing in the direction of the prevailing wind component area favoring cross-ventilation for night cooling during the warmer months - A basement within the thermal envelope that gives thermal inertia to a lightweight construction and to acts thermal regulator - An envelope ventilated facades and roofs that shades the envelopes - Light colors predominate in the finished envelope A big effort has been made to combine the design parameters consistent with the requirements of users and the Passivhaus Standard, which has been one of the biggest lessons learned from the project.

Energy consumption

  • 117,00 kWhpe/m2.year
  • 270,00 kWhpe/m2.year
  • RT 2012

  • 117,00 kWhfe/m2.year
  • HEATING DEMAND 14 kWh PE / m2 / year
    DEMAND REFRIGERATION 8 kwh PE / m2 / year
    ACS, AUXILIARY ELECTRICITY 69 kWh PE / m2 / year
    LIGHTING, ELECTRICAL 26 kWh PE / m2 / year

Envelope performance

  • 0,12 W.m-2.K-1
  • FACADES 0.145
    COVERS 0.124
    DECK 0.395
    WINDOWS 0.96

    n50

  • 0,59

Real final energy consumption

    117,00 kWhfe/m2.year

    117,00 kWhfe/m2.year

    2 016

Systems

    • No heating system
    • Other hot water system
    • Reversible heat pump

    HEAT RECOVERY GREYWATER

    NATURAL LIGHTNING, SOLAR GAIN, cross ventilation

Indoor Air quality

    PERMANENT RENEWAL OF AIR WITHOUT LOSING POWER. CARBON FILTERS + F7.

Comfort

    NATURAL LIGHTING IN ALL AREAS. THERMAL UNIFORMITY IN ALL THE ENVELOPE. STABLE COMFORT TEMPERATURE OF 20º IN WINTER, 25º IN SUMMER

    HOMOGENEIDAD TÉRMICA EN TODA LA ENVOLVENTE 17º. TEMEPERATURA ESTABLE DE CONFORT 20º INVIERNO, 25º VERANO

Product

    MECHANICS heat recovery ventilation

    ZEHNDER

    34 902 111 309

    SYSTEM heat recovery ventilation

    RECUPERATOR yielding 84%


    ZEHNDER ARTIC 550

    ZEHNDER

    34 902 111 309

    HEAT PUMP

    HEAT PUMP COOLING LINE FOR AIR VENT


    Inside KALHIDRA

    KALHIDRA

    [email protected]

    HEAT PUMP

    HEAT RECOVERY SYSTEM GREY WATER. HEAT PUMP HIDROTERMIA. COP 6.5


    CARPINTERÍA VEKA SOFTLINE 82 MD

    INRIALSA

    [email protected]

    PVC WINDOWS

    WINDOW FRAME WITH VALUE U 1 W / m2K WITH STRIPPERS AND TRIPLE GLASS WITH WARM AND SOLAR CONTROL

Land plot area

500,00 m2

Built-up area

311,00 %

Parking spaces

1 SQUARE IN PLOT

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • water management
  • energy efficiency

Reasons for participating in the competition(s)

+ Vivienda unifamiliar aislada de construcción de panel industrializado ligero de entramado de madera.
+ Segunda vivienda certificada según el Estándar Passivhaus en la Comunidad de Madrid.
+ Vivienda que introduce el parámetro de la energía en las variables esenciales de diseño combinando estrategias bioclimáticas con un proceso de construcción extraordinariamente cuidado para reducir al máximo la demanda energética y conseguir el máximo confort interior.

Building candidate in the category

Energía y Climas Templados

Energía y Climas Templados

Premio de los usuarios

Premio de los usuarios

 Green Building Solutions Awards 2016


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

     Green Building Solutions Awards 2016