Improvement Energy efficiency of the building Multiasistencia

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 1979
  • Delivery year : 2014
  • Address 1 - street : Ronda de Poniente 7 28760 MADRID, España
  • Climate zone :

  • Net Floor Area : 4 614 m2
  • Construction/refurbishment cost : 536 083 €
  • Cost/m2 : 116.19 €/m2

Proposed by :

  • Primary energy need :
    241.1 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : RD: 47/2007 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

The Multiasistencia headquarters is located at Tres Cantos town, it was built in1979. It is located between the Ronda de Poniente, the railway and two otheroffice buildings on both sides. The plot has 4541m² of surface, with a floorarea of 1446m² , the total constructed area is 5903 m².

Thebuilding type is isolated block, with a symmetrical floor, consisting of twoarticulated áreas by a central core, where general services are located. It has threefloors using like offices, and abasement floor for parking. There is a main pedestrian entrance in the central zone, alateral entrance of vehicle access to parking and other access for vehicles atthe other side.

The rehabilitation works, for thepurpose of improve energy efficiency and thermal conditions, have consisted inputting of a rigid insulation on outer face, as part of the construction of a ventilatedfacade; which has permitted asignificant improvement of the corporate image of the building. On the otherhand, the air conditioning system has improved, replacing the current machines,with more efficient ones; enhancementshave also been made in the ventilation system.

The totality of these construction works havebeen carried out between the months of June and September 2014, over 14 weeks.

The objectives were achieved,obtaining an energy certification type C, a significant improvement inefficiency and user comfort, as well as a modern update of building envelopeand recreation green areas.

The results have been achieve, saving 45,000euros in electric cost per year, with the improvement of two degrees in theenergy rating and reducing 40% energyconsumption.

This project has convinced thejury of the Ministry of Environment and Innovation of the Community of Madridto give the first "Award for Best Energy Rehabilitation in the Tertiary Sector 2015"

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Designer

    FRANCISCO BERRUETE b+b ARQUITECTURA

    FRANCISCO BERRUETE francisco@bmasb.com


    Designer

    EMILIO RUIZ


    Facility manager

    CREARTE

    ÁLVARO BERRUETE


    Developer

    KYRENE. Fernando Rodrigo


    Others

    MULTIASISTENCIA. Inquilino


    Others

    CRISTINA LAPUENTE


    Construction company

    INOVA. CARLOS MARTÍNEZ JOVER MANUEL LÓPEZ LLOPÍS


    Construction Manager

    ARQUITECTURA DE OBRAS CASTELNOU, AMBITEC Y JOSE ANTONIO PEÑAS

Contracting method

Other methods

Owner approach of sustainability

The philosophy of the builder is to maintain and retain the tenant by reducing electrical costs, improving comfort of the workers and in tun renew the corporate image of the building.

Architectural description

Sheet steel: model 'Athena' 'on blind parts.
Curtain wall: in the central part of the building on the front facade.
Expanded steel panel: type "Deploye '' in the central part of the building in the rear facade.

If you had to do it again?

Maybe I thought the curtain wall solution centerpiece on the front facade for its mismatch price and implementation deadlines with respect to the set of solutions adopted.
In the rear facade of the central core of communications would have chosen a sheet expanded with dimensions smaller holes, to give a more opaque picture.
BUILDING USERS OPINION :
In addition to the requirements set by our client, building owner, in terms of budget and execution time, we have worked closely with Multiasistencia user of the building during the restoration work.
Contributions and tenant demands proposed in weekly meetings with the Finance Department of the multinational, the architecture team that advised them, the works council of workers and those responsible for health and safety at work.
The exchange of views with our technical team and especially with the Project Management reported us a feel-back very enriching impressions of building users as to the expectations that rehabilitation could bring them and the revised and improved comfort obtained.

Energy consumption

  • 241 kWhpe/m2.year
  • 275 kWhpe/m2.year
  • RD: 47/2007

  • 93 kWhfe/m2.year
  • 152 kWhpe/m2.year

Envelope performance

  • 0 W.m-2.K-1
  • The rehabilitation works, for the purpose of improve energy efficiency and thermal conditions, have consisted in putting of a rigid insulation on outer face, as part of the construction of a ventilated facade; which has permitted a significant improvement of the corporate image of the building.For this we have chosen A ventilated facade: improves the insulation has been placed aluminum profiles, which enables the creation of an air chamber. It has also installed a sheet steel: model 'Athena' 'on blind parts, a curtain wall: in the central part of the building on the front facade, and a expanded steel panel: type "Deploye '' in the central part of the building in the rear facade.

Systems

    • Fan coil
    • Others
    • Other hot water system
    • VRV Syst. (Variable refrigerant Volume)
    • Natural ventilation
    • No renewable energy systems

    They highlight the passive measures introduced to the building, thanks to the design of the construction elements. In the south and east facade they are arranged in the gaps flights, resolved folded sheet, adding 25cm to that item, which significantly reduces heat stroke in summer glasses.
    The solution adopted varies for the west façade, eliminating flights to prolong the plates over holes. Perforated plate was used on top of the windows, reducing by 30% the incidence of the sun setting over the holes.
    The curtain wall becomes a protective element of the sun from east in the summer season, avoiding direct sunlight double space that exists in access to the building.
    They have installed new vents and air exchange exterior-interior, its aesthetically integrated under the sheets "deploye" the core of the rear facade, help to improve environmental conditions inside the offices; while the replacement of all control systems the installations, get a reduction and greater user comfort.

    Ventilated facade flights on the windows to prevent insolation in summer glasses in the East facade and prolongation of sheets steal on the windows to reduce solar incidence in the west.

Water management

    The system is based on units variable refrigerant volume (VRV).
    The air conditioning system has been divided into eight sub-systems.
    Each floor are heated independently of the rest of the building, operating autonomously.
    It has a ventilation / air renewal independently.
    Each subsystem consists of an external unit and generating a number of indoor units.
    Areas under management and meeting rooms are provided with system called "heat recovery" based on three tubes and capable of providing heat and cold simultaneously.
    Regarding the ventilation system ductwork has been extended to provide new air from the spaces of facade and creating a network of extraction from the general to the recovery plenum.

Indoor Air quality

    It has been considered fundamental change of heat-generating equipment cold to a VRV model, with the aim of improve system efficiency and adapt to current legislation gases such machinery used. For the purpose of improve energy efficiency and thermal conditions it has been chosen by an outer insulation of facades fixed to the wall. It has improved system performance ventilation and air conditioning system replacing existing machines by other more.

Health & Comfort

    Con el fin mejorar la demanda energética y las condiciones térmicas, la solución adoptada ha sido el sistema de fachada ventilada, que permite mejorar el aislamiento, al tiempo que renovar la imagen del edificio.

Product

    THERMAL INSULATION

    DANOSA

    info@danosa.com

    Finishing work / Partitions, insulation

    Model "DANOPREN 40"
    4 cm thick
    Panel of extruded polystyrene foam high density 30Kg / m3
    It is placed with mechanical fixings over the existing enclosure
    Union tongued

    The ventilated facade gets a great savings in energy consumption, both summer and winter.


    ARCHITECTURAL METAL PROFILE

    EUROPERFIL

    lluis.paguera@europerfil.es

    Structural work / Structure - Masonry - Facade

    ATENEA architectural metal profile, designed as facade exterior cladding.
    Nerve height 44 mm
    Useful width 1010 mm
    Thickness 0.75 mm
    Profiled galvanized steel fixing
    Pre-lacquered silver

    Although needed mechanical placement, coordinated work of different teams collaborated in the quick installation, working after hours to prevent workers acoustic discomfort.


    PANEL EXPANDED STEEL

    IMAR

    madrid@imarsa.com

    Structural work / Structure - Masonry - Facade

    The rear facade has been met with a panel of expanded steel, type ''deploye ''.
    Expanded metal mesh type RO90 (90x30x9), starting for manufacturing materials galvanized steel GA 275 DX 51D + Z NAC 1.5 mm thick.

    Perforated plate was used on top of the windows, reducing by 30% the incidence of the sun setting over the holes.


    AIR ACONDITINING

    DAIKIN

    marketing@daikin.es

    HVAC, électricité / ventilation, cooling

    The Daikin VRV system is a multi-split type air conditioner that uses variable refrigerant flow control developed by Daikin to provide customers with the ability to maintain individual zone control in each room and floor of a building.
    VRV Outdoor Units: model RXYQ8T
    Indoor unit: model FXSQ20P

    This system managed to reach comfort temperatures faster.

Construction and exploitation costs

  • 536 083

Energy bill

  • 71 328

Urban environment

The rehabilitation of the building has brought an action in the corporate image MULTIASISTENCIA offers its customers, as well as improving integration as architectural piece in the urban environment where it is located. More than 600 people have improved their work conditions, in aspects such as: climate comfort, environmental air quality, accessibility and enjoyment of building with a new recreation area in the garden. The solution of a ventilated facade made possible the placement of outer plates, which besides creating flights that protect glazed areas, increasing their isolation and create an attractive envelope. The substitution of machinery for producing heat and cold in the deck area, it generates no visual impact and has equipped its location conditions that increase their performance and durability. They have installed new vents and air exchange exterior-interior, its a esthetically integrated under the sheets "deploye" the core of the rear facade, help to improve environmental conditions inside the offices; while the replacement of all control systems the installations, get a reduction and greater user comfort. Rehabilitation works were executed in 90 days, coinciding with the summer holidays of employees, with the building area where the construction has been made. The stay of people in a building often avoids possible restructuring of human resources, as well as outsourcing or offshoring of services in big companies.

Land plot area

4 541 m2

Parking spaces

The building has pedestrian main access and two secondary access of passing vehicles and has outdoor parking area and garage.

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • works (including waste management)
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • waste management (related to activity)
  • energy efficiency
  • integration in the land
  • building process
  • products and materials

Contest

Green Building Solutions Awards 2015



Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2015