Detached house in Alcobendas

New Construction

  • Building Type : Isolated or semi-detached house
  • Construction Year : 2019
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : Travesía de Mesoncillos 3 28109 ALCOBENDAS, España
  • Climate zone : [Csa] Interior Mediterranean - Mild with dry, hot summer.

  • Net Floor Area : 410 m2
  • Construction/refurbishment cost : 1 552 460 €
  • Cost/m2 : 3786.49 €/m2
  • Primary energy need :
    15.87 kWhpe/m2.year
    (Calculation method : RD: 47/2007 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

It is a single-family home in which we have opted for the integration of passive energy-saving, low emission active and control measures to have a balance between comfort and consumption. Natural cross ventilation and mechanical ventilation with heat recovery and free-cooling, active yards, geothermal energy, solar control and natural lighting, artificial lighting based on LEDs, large insulation and durable and local materials, make this home an example of implementation of the sustainability in architecture without giving up design.

Contractor

    MOLIOR CONSTRUCCIONES Y URBANISMO S.L.

    Manuel González Weil. c/ Alcalá 119, 4 izq. 28009 - Madrid. 918 057 200

Construction Manager

    MOLIOR CONSTRUCCIONES Y URBANISMO S.L.

    Manuel González Weil. c/ Alcalá 119, 4 izq. 28009 - Madrid. 918 057 200

Stakeholders

  • Carlos Miguel González Weil

    carlos@molior.es

    Project Author Architect


  • José Luis García Rubio Jaquotot

    joseluis@molior.es

    Collaborating architect


  • Santiago Bouzada Biurrun

    yago@molior.es

    Collaborating architect


  • Marta Aránguez González

    marta@molior.es

    Collaborating Architect

Owner approach of sustainability

The developer has always had the advice of the architecture team, experts in environmental philosophy, and has always been open to incorporate any systems and improvements that could make the building more sustainable without affecting the design, its best selling tool.

Architectural description

It is a U-shaped building developed mainly in a living plant at the ground floor-access level, plus a basement where, in addition to the space for vehicles, a garden-level patio is incorporated that reaches the deck and is the heart of the house. The patio divides the most social spaces from the most private ones. There is always a communication between rooms that, combined with the large windows, makes the borders between interior and exterior dissipate and the garden "enters" into the house.

The living room incorporates more natural light by breaking the roof to open even more into the garden, but the cover is extended as a visor to prevent direct entry of the sun in the central hours of the day. The interior patio regulates the temperature and ventilation in the housing since, as a chimney, it can be opened at the top to create drafts that pass through the vegetation and renew the air.

Energy consumption

  • 16 kWhpe/m2.year
  • 54 kWhpe/m2.year

Systems

    • Geothermal heat pump
    • Other hot water system
    • Geothermal heat pump
    • Natural ventilation
    • Nocturnal ventilation
    • Double flow heat exchanger
    • Heat pump (geothermal)

GHG emissions

  • 3 KgCO2/m2/year
  • HU CTE-HE and CEE Version 1.0.1564.1124

Product

    .

Urban environment

Single-family housing in a residential area with excellent road connection and all services. Even garbage separation. With the bus stop less than 100m, connecting the neighbourhood with the urban centre of Alcobendas in less than 20 minutes.

Land plot area

2 500

Built-up area

15

Green space

2 100

Parking spaces

Semi-underground parking for 4 vehicles covered but open with provision for RVE

Building Environmental Quality

  • indoor air quality and health
  • biodiversity
  • acoustics
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • integration in the land

​Edificio con bajo consumo y bajas emisiones gracias a la utilización de energías renovables, a los sistemas eficientes de baja temperatura, a la ventilación con recuperación de calor y al gran aislamiento térmico.

Gran interacción interior-exterior y recorridos que conjugan zonas sombreadas y ajardinadas exteriores con espacios interiores anexos.Patio ajardinado que atempera el clima interior gracias a la evapotranspiración y a la ventilación controlada.Gran cantidad de luz natural controlada con sistemas de protección de la incidencia solar directa.Sistema integrado de contol domótico de iluminación, calefacción y clima.Iluminación artificial completamente LED de bajo consumo.

Contest

Green Solutions Awards 2019 - Buildings



Author of the page

  • Santiago Bouzada Biurrun

    Senior Architect


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings