LOUISE 120

Renovation

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2010
  • Delivery year : 2012
  • Address 1 - street : Avenue Lousie, 120 1050 IXELLES, Belgique
  • Climate zone : [Cfb] Marine Mild Winter, warm summer, no dry season.

  • Net Floor Area : 2 948 m2
  • Construction/refurbishment cost : 3 080 000 €
  • Cost/m2 : 1044.78 €/m2

Proposed by :

Certifications :

  • Primary energy need :
    58 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2005 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Data reliability

3rd part certified

Stakeholders

    Contractor

    ARIUM

    J. Claude-Bouilly ; Jclaude-bouilly@am-lux.com


    Designer

    A2M sc sprl

    Sebastian Moreno Vacca ; moreno@a2m.be


    Other consultancy agency

    CES

    F. Bayot ; fba@ces-web.be


    Construction company

    DEMOCO


    Structures calculist

    AUREA (AC)

    V. Thimistere ; Valerie.thimister@aurea.be


    Environmental consultancy

    IMTECH

    M. De Viron Huybrechts ; Maximilien.deviron@imtech.be


    Designer

    Moreno architecture

    Ste. Moreno ; moreno@moreno.lu

Contracting method

Other methods

Energy consumption

  • 58 kWhep/m2.an
  • 250 kWhep/m2.an
  • RT 2005

  • 32 kWhef/m2.an
  • 350 kWhep/m2.an

Envelope performance

  • 1 W.m-2.K-1
  • 5
  • n50

  • 1

Systems

    • Condensing gas boiler
    • No domestic hot water system
    • Others
    • VAV Syst. (Variable Air Volume system)
    • Nocturnal Over ventilation
    • Double flow heat exchanger
    • No renewable energy systems

GHG emissions

  • 16 KgCO2/m2/an

Health & Comfort

    Nombre d'heures maximum au dessus de 25°C --> 80 heures

Product

    GEA

    -

    HVAC, électricité / ventilation, cooling

Construction and exploitation costs

  • 3 080 000

Land plot area

841 m2

Built-up area

100 %

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • indoor air quality and health
  • acoustics
  • comfort (visual, olfactive, thermal)
  • energy efficiency
  • building process
​Le bâtiment a été rénové suivant les critères du standard passif. Ceci a permis de diminuer jusqu'à 90% sa consommation d'énergie pour le chauffage et le refroidissement.
L'enveloppe a été entièrement rénovée. La façade avant a été isolée avec des caissons insufflés de cellulose.

Contest

Green Building Solutions Awards 2015



Author of the page

  • Claire Lheureux

    Responsable communication


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Building Solutions Awards 2015