Construction of the New Police Office - Passive Standard - Police Zone 5340 Brussels West.

  • Project type : New Construction
  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2014
  • Delivery year : 2015
  • Climate zone : [Cfc] Marine Cool Winter & summer- Mild with no dry season.
  • Net Floor Area : 3 250 m2
  • Construction/refurbishment cost : 4 900 000 €
  • Number of Work station : 156 Work station
  • Cost/m2 : 1 508 €/m2
  • Cost/Work station : 31 410 €/Work station


Moderated by : Michel Heukmes

Similar case studies

Mohammed bin Rashid Space Centre

​Baptized "UAE's first sustainable autonomous house", this new office building in Dubai, was realized in 2016 as a pioneering “pilot project” for MBRSC, a governmental research body. It is the first one to obtain the certification (...)

CLT multicomfort office building

In March 2014, Tecto Arhitectura was appointed to design the new office building for HSR factory in Reci, Covasna, as the first large scale project with CLT structure in south-east Europe. The main challenge was to create an office (...)

Mosaic Centre for Conscious Community and Commerce

​The Mosaic Centre for Conscious Community and Commerce is going to more than an office building.  This new, 3000 m2 building will be located at the threshold of a commercial strip and the emerging Edmonton community of Summerside (...)


  • Published on 16 May 19
    by Emmanuel Bouffioux|Belgique
    Viewed 824 times
  • Proposed by :




  • Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings

    Energy & Temperate Climates
    Health & Comfort
    Users' Choice


    - The target energy performance for the project is the passive standard at a minimum, with the aim of reaching a zero-energy performance. The energy approach is the energetica trias :
    1. use fossil fuels effectively
    2. use renewable sources
    3. reduce the energy demand
    - Sustainable approach integrated into the project: materials, water management, integration into the environment, comfort, ...
    - The intention is to maximize a renewal of biotopes in exploitable areas (currently presence of vegetable gardens on the site):
    1. presence of extensive green flat roofs (374m²)
    2. the maintenance of a maximum of gardens in the ground (426m²)
    3. the preservation of mineral zones in permeable zones (103m²)
    - In terms of reproducibility , the project is technically applicable to other similar buildings (office buildings or administrative buildings) in the Brussels context given the destination of the building.
    - The cost is based on a quantification of capital gains and losses related to the technical choices specifically made in the project (passive envelope, adiabatic cooling, low-energy lighting ...) compared to a building designed to simply respect the PEB regulations currently in force.


    Certification Scheme


    Location

    Rue du Géomètre, 45 , 1080 Molenbeek-Saint-Jean Belgique

    Technicals Features