CENTER PEREX

Extension + refurbishment

  • Building Type : Office building < 28m
  • Construction Year : 2019
  • Delivery year : 2019
  • Address 1 - street : Rue Del'Grète 22 5020 NAMUR, Belgique
  • Climate zone : [Cbc] Mild, dry winter, warm and wet summer.

  • Net Floor Area : 7 884 m2
  • Construction/refurbishment cost : 9 509 725 €
  • Cost/m2 : 1206.21 €/m2
  • Primary energy need :
    26 kWhep/m2.an
    (Calculation method : RT 2012 )
Energy consumption
Economical buildingBuilding
< 50A
A
51 à 90B
B
91 à 150C
C
151 à 230D
D
231 à 330E
E
331 à 450F
F
> 450G
G
Energy-intensive building

Transformation and extension of the PEREX center in Daussoulx, the center of permanence and control of the motorways and waterways of Wallonia.
This building is passive and NZEB. Alongside the choices related to the energy performance of the project, the design of this sustainable building also incorporates a set of design choices, reducing its overall environmental impact :

o Choice of building materials

o Water management

o Optimization of thermal comfort and well-being

Data reliability

Self-declared

Photo credit

Serge Brison

Contractor

    FRANKI

    Denis BOSSON - GSM : 0475/37.51.37 - MAIL : denis.bosson@franki.be

Construction Manager

    Sofico

    Hélène RENARDY - GSM : 0471/86.21.41 - MAIL : helene.renardy@spw.wallonnie.be

Stakeholders

    Designer

    Association momentanée : Atelier de l'Arbre d'Or - Altiplan

    Cedric PONCELET - GSM : 0497/75.89.45 - MAIL : c.poncelet@arbredor.be

    Architecture


    Other consultancy agency

    Bureau Greisch

    Bruno BUSCH - GSM : 0477/43.63.01 - MAIL : bbusch@greisch.com

    Stability / Special Techniques / Energy / Sustainable Development / Health Safety Coordination


    Company

    IMTECH Belgium

    Patrice TORDEUR - GSM : 0486/49.11.61 - MAIL : patrice.tordeur@imtech.be

    Special technical subcontractors (HVAC & Electricity) and maintenance

Contracting method

Public Private Partnership

Architectural description

Intentions, starting point of the urban and architectural project:

o The main objective is to create a specific place at the Perex 4.0 center, in   with Perex 1.0, in order to create a coherent whole, through a qualitative landscape and urban planning approach .

o The implementation of the new administrative building is defined in such a way as to make it visible and accessible from the public space, while taking full advantage of the potential of the site, in order to reinforce the existing landscape qualities and to respect the qualities of the related building. The main lines of force of the main roads and highways that make up the site are taken into account as part of this reflection.

o The various constraints related to the geographical location of the place, the specific program, the orientation, the visual perspectives or the goal of high environmental quality, are all opportunities to optimize the project and improve the immediate environment.

o The singularity of the program, located at the motorway junction of Wallonia, at the gates of its capital.

o The building is designed taking into account exterior traffic , accessibility and external mobility.

o Environmental and sustainability specifications are integrated at every stage of the design, from the definition of building orientation to details of construction, choice of materials, facilities and technical equipment.

Energy consumption

  • 26,00 kWhep/m2.an
  • 65,00 kWhep/m2.an
  • RT 2012

  • 26,00 kWhef/m2.an
  • Heating: 12%
    Lighting: 8%
    Breakdown: 8%
    Cooling: 16%
    Humidification: 3%
    Auxiliary: 1%
    Office (DATA CENTER): 52%

    26 KWHEP / M².AN only for extension.

  • 200,00 kWhep/m2.an

Systems

    • Boiler fuel
    • Heat pump
    • Solar cooling
    • Floor cooling
    • Free-cooling
    • Double flow heat exchanger
    • Solar photovoltaic

Smart Building

    Based on the meters and sensors installed in the buildings, a program concerning energy monitoring of buildings will be proposed thereafter allowing to adjust the energy consumption during the first phases of exploitation (Commissioning) and to avoid by following all drifts of these consumptions (energy monitoring). The tools proposed for the verification of the energy performance of the project will therefore be as follows:

    - Commissioning: Mission of assistance and advice for the regulation of the regulation parameters related to the energy systems present in the buildings, in operating conditions during the first year. This mission will be based on a monthly visit and a visit report including the energy balance of buildings and the adaptations and / or remarks to improve the regulation of the various systems. In addition, at the end of a full year of operation, an assessment of the real energy performance of buildings will be carried out, allowing a comparison of actual performance with those planned for design.

    - Energy monitoring - M & V according to IPMVP: An energy monitoring according to the IPMVP protocol can be proposed thereafter. It will be based on a sensor / meter network placed within the building, and a computer platform for processing and analyzing data based on thermal simulations of the building. The objective is to provide a detailed, continuous and predictive analysis of the operation of the building (consumptions and comfort obtained). A service based on the skills of the design office will be proposed to advise and assist the client continuously based on the analyzes performed.


Product

    Active floor

    Giacomini

    Yves ROEMEN - GSM : 0475/26.20.80

    HVAC, électricité / ventilation, cooling

    Optimal use of renewable energy sources
    Complies with building sustainability certifications such as LEED, BREEAM and DGNB
    Components largely maintenance free
    Contribution to true sustainability.

    Technique directly integrated into the building design.

Construction and exploitation costs

  • 9 509 725

Urban environment

Homogeneity: by the perfect coherence of tones (white / gray), the play of simplified volumetrics and the assertion of the tower as connecting element, the fusion is perfect.

This perception is reinforced by the complete covering of the perex 1. 0 of a coating on insulation and its existing zinc cover.

The new center comes to take support on the ground, taking advantage of the differences of level to integrate the ground garden in a base.

On this base, the project comes to take support. The different slides between them to make the most of the resources they need.

Central place : motorway crossroads of Wallonia, the site has an important symbolism in the notion of control. We wanted to highlight this symbiosis between the site and the program.

Signal: The new control center proudly displays its central status.

Parking: We favored concentration rather than spreading, in order to optimize the landscape integration and the quality of the distributions.

1. A new 50-space car park (of which 36 reserved for the police) is created on the left of the project,

2. the current car park (in ground garden) and along the road is repacked in 55 locations.

3. The existing 15-seater pocket, located before the site, is maintained.

A total of 120 places (including 3 PRMs, in the immediate vicinity of the entrance).

Parking spaces

120 parking spaces

Building Environmental Quality

  • Building flexibility
  • works (including waste management)
  • acoustics
  • water management
  • energy efficiency
  • renewable energies
  • maintenance
  • integration in the land
  • mobility
  • building process

​A caractère durable, les choix de conception innovante de ce bâtiment ont été pensés pour réduire l’impact sur l’environnemental
global afin d’obtenir un bâtiment passif et au-delà des normes NZEB.
Ce projet résolument contemporain offre une architecture identifiante tout en répondant à des normes environnementales et énergétiques très exigeantes. Il bénéficiera aussi d’un mode d’exposition au soleil optimale grâce à l’agencement intelligent des niveaux. Les performances élevées font la part belle aux nouvelles technologies.
Enfin, l’architecture se voudra simple et épurée pour laisser libre cours à la conception et à l’agencement des espaces, tout en garantissant une grande flexibilité d’aménagement des plateaux.

Contest categories

Energy & Temperate Climates

Energy & Temperate Climates

Users' Choice

Users' Choice

Green Solutions Awards 2019 - Buildings


Author of the page


  • Other case studies

    More

    Contest

    Green Solutions Awards 2019 - Buildings