L6, The Energy and Positive Water Laboratory

  • Type de projet : Construction Neuve
  • Type de bâtiment : Immeuble de bureaux
  • Année de construction : 2018
  • Année de livraison : 2018
  • Zone climatique : [Dfb] Continental Humide, hiver rigoureux, été tempéré, pas de saison sèche.
  • Surface nette : 5 913 m2
  • Coût de construction : 20 000 000 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 120 Poste de travail
  • Coût/m² : 3 382 €/m2
  • Coût/Poste de travail : 166 667 €/Poste de travail


Modéré par : C21 France La redaction

Etudes de cas similaires

Bureaux passifs et d’un hall industriel très basse énergie

​Depuis 50 ans, la société MENART est active dans le domaine de l’environnement et de l’entretien des espaces verts. La société développe et construit des équipements pour le recyclage et la valorisation des déchets. Dans la conceptio (...)

Projet 55

Le Projet 55 consiste en la rénovation d'une maison de maître, inscrite à l'Inventaire du Patrimoine,dans le centre de la ville de Mons (7000) selon le standard« zéro-énergie ».Outre des performances énergétiques élevées, les éco-maté (...)

Belliard 65

​Rénovation lourde d’un immeuble de bureaux comportant un rez-de-chaussée + 7 étages en réalisant un déshabillage complet de l’immeuble avec maintien de la structure existante.Du point de vue de la performance énergétique, le bâtiment (...)


  • Publié le 13 juin 18
    par Jérémy GARCIA|France
    Vue 4604 fois
  • Proposé par :




  • Concours

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments

    Energie & Climats Tempérés
    Coup de Cœur des Internautes
    Prix des Etudiants


    Global project

    - Architectural project chosen "compact" to limit soil sealing, and integrating biodiversity

    - HQE programming / design Exceptional level

    - BEPOS out of process pilot approach (Certivea & Effinergie)

    - Experimental approach E + C- (winner call for project ADEME 2018)

    - Construction in 3D BIM model

    - Consumption monitoring by GTB

    Energy / CO2

    - DHW and Heating by the Heat Network

    - Canadian well: Pre-heat or pre-cool outdoor air depending on the season

    - Recuperation of calories from CTA air extraction to pre-heat air entering the building

    - Cooling unit with HFO R1234ze fluid (very low heating capacity)

    - Energy production: 1500m2 photovoltaic panels

    - COBIAX dimpled slab structure: recycled plastic balls are placed between the reinforcements before pouring the slab for more lightness (- ~ 1/3 need concrete, therefore less CO2 emitter)

    - Lift with energy recovery

    - High performance glazing (argon blade)

    Water

    - Recovery of rainwater for sanitary purposes

    - Treatment of activity water by system of filter basins (Phytorestore)

    - Reuse of treated waters for supplementary health food (Laureate France Experimentation, exchanges with the Regional Agency for Health)

    - Parking water treated by a system of hydrocarbon pool

    - Mutualization of two hydraulic structures on the same plot to collect rainwater: creation of a silky canal planted with phragmites, and a landscaped valley of various floristic species (iris, rush, willow ...)

    biodiversity

    - Non-transparent glazing: to limit bird collisions, Refuge LPO site

    - Treatment of water by phytoremediation: presence of many plants, and a basin in water: place of reproduction of odonates

    - External fence with coarse mesh to allow the passage of micro / macro-mammals in limit of departmental green flow

    - Creation of a recirculating water basin, after the treatment of road water: second water point to allow the development of amphibians

    - Mustard planting pending the planting of a "wood edge": home of insects and birds

    - Choice of hotels with natural insects: pile of wood

    - Biophilia concept: view of landscaped areas from workstations and plants inside the building

    Territorial anchorage

    - 8000h of social insertion

    - Use Heat Network of the municipality of Chevilly-Larue

    - Participation in the financing of the fresco sustainable development on the green flow

    - Closing "open" on the outside for biodiversity

    Mobility

    - 60 new spaces including 6 electric covered by photovoltaic shadows

    - new bike parking


    Label/certification


    Localisation

    188 Rue Paul Hochart , 94550 Chevilly-Larue France

    Données techniques