The Beehive (France): Low Carbon Winner - Green Solutions Awards 2018

The Beehive is a social experiment born from the will of the city of Bègles to have an exemplary participative project on its territory. After a 4-year human adventure, 11 families enjoy a collective residence with 7 housings and 4 contiguous houses built on the parcel of an old single house. 

This first participative housing owes its success to the project team – who followed the project from the origin – and its very committed inhabitants, who participated also from the very beginning. Biweekly meetings and participative sessions on the construction site helped making the project grow and brought the group together around sharing values and knowledge. 

The structure of the building, in concrete on the ground floor, supports the timber frame higher floors and attic. The timber frame is insulated with straw, wood fibers and cob (straw and raw earth), favoring bio-based materials. The calculated carbon footprint of this participative project demonstrates a lower environmental impact than a classical collective housing built under the current French thermal regulation: 22 tons of CO2 per housing in construction phase and 3 tons of CO2 per housing and per year of use. This low carbon performance and the high-level energy efficiency allows the Beehive to reach the Effinergie+ standard and the French experimental E+C- label for low carbon buildings. 

The Beehive participative habitat carries the wish for transformed cities, for a human-sized urban village, to create differently and together housings of tomorrow.

Bègles, France
Collective Housing

Contractor: Axanis
Constructive manager: Dauphins Architecture
Consultancy agencies: 180 degrés ingénierie, Éco Etude

 

 

Case study The Beehive
Interested in this exemplary building?
Browse the case study linked with this video.

Moderated by : Clément Gaillard

Other news in "Videos"

Wild South Media Library (France): Energy & Hot Climates Winner - Green Solutions Awards 2018

Published 07 Dec 2018 - 08:00

The Wild South Media Library, on the Reunion Island, is based on a specific sustainability approach to the tropical and subtropical climates and interrogates contemporary architecture of the Reunion Island. The library creates a progr (...)

Sino-Singapore Tianjin Eco-City (China): Sustainable City Grand Prize Winner - Green Solutions Awards 2018

Published 07 Dec 2018 - 08:00

The Tianjin eco-city stands in the new Tianjin Binhai area and covers a 30km2 total area. In 2007, the Sino-Singaporean framework agreement included the integration of the eco-city into a "conservation of  resources, environmental (...)

Landsea New Mansion (China): Health & Comfort Winner - Green Solutions Awards 2018

Published 07 Dec 2018 - 08:00

The Landsea New Mansion project is located in the west suburbs of Shanghai and covers a 13,433m2 area, with three 5-storey residential buildings. This project capitalizes on the construction manager’s years of experience in healthy (...)


Comments





Search through the news

Enter your own key word



Other news



Categories


Most read articles