L6, The Energy and Positive Water Laboratory

  • Type de projet : Construction Neuve
  • Type de bâtiment : Immeuble de bureaux
  • Année de construction : 2018
  • Année de livraison : 2018
  • Zone climatique : [Dfb] Continental Humide, hiver rigoureux, été tempéré, pas de saison sèche.
  • Surface nette : 5 913 m2
  • Coût de construction : 20 000 000 €
  • Nombre d'unités fonctionnelles : 120 Poste de travail
  • Coût/m² : 3 382 €/m2
  • Coût/Poste de travail : 166 667 €/Poste de travail


Modéré par : C21 France La redaction

  • Publié le 13 juin 18
    par Jérémy GARCIA|France
    Vue 4649 fois
  • Proposé par :




  • Concours

    Green Solutions Awards 2018 - Bâtiments

    Energie & Climats Tempérés
    Coup de Cœur des Internautes
    Prix des Etudiants


    Global project

    - Architectural project chosen "compact" to limit soil sealing, and integrating biodiversity

    - HQE programming / design Exceptional level

    - BEPOS out of process pilot approach (Certivea & Effinergie)

    - Experimental approach E + C- (winner call for project ADEME 2018)

    - Construction in 3D BIM model

    - Consumption monitoring by GTB

    Energy / CO2

    - DHW and Heating by the Heat Network

    - Canadian well: Pre-heat or pre-cool outdoor air depending on the season

    - Recuperation of calories from CTA air extraction to pre-heat air entering the building

    - Cooling unit with HFO R1234ze fluid (very low heating capacity)

    - Energy production: 1500m2 photovoltaic panels

    - COBIAX dimpled slab structure: recycled plastic balls are placed between the reinforcements before pouring the slab for more lightness (- ~ 1/3 need concrete, therefore less CO2 emitter)

    - Lift with energy recovery

    - High performance glazing (argon blade)

    Water

    - Recovery of rainwater for sanitary purposes

    - Treatment of activity water by system of filter basins (Phytorestore)

    - Reuse of treated waters for supplementary health food (Laureate France Experimentation, exchanges with the Regional Agency for Health)

    - Parking water treated by a system of hydrocarbon pool

    - Mutualization of two hydraulic structures on the same plot to collect rainwater: creation of a silky canal planted with phragmites, and a landscaped valley of various floristic species (iris, rush, willow ...)

    biodiversity

    - Non-transparent glazing: to limit bird collisions, Refuge LPO site

    - Treatment of water by phytoremediation: presence of many plants, and a basin in water: place of reproduction of odonates

    - External fence with coarse mesh to allow the passage of micro / macro-mammals in limit of departmental green flow

    - Creation of a recirculating water basin, after the treatment of road water: second water point to allow the development of amphibians

    - Mustard planting pending the planting of a "wood edge": home of insects and birds

    - Choice of hotels with natural insects: pile of wood

    - Biophilia concept: view of landscaped areas from workstations and plants inside the building

    Territorial anchorage

    - 8000h of social insertion

    - Use Heat Network of the municipality of Chevilly-Larue

    - Participation in the financing of the fresco sustainable development on the green flow

    - Closing "open" on the outside for biodiversity

    Mobility

    - 60 new spaces including 6 electric covered by photovoltaic shadows

    - new bike parking


    Label/certification


    Localisation

    188 Rue Paul Hochart , 94550 Chevilly-Larue France

    Données techniques