

Instructions for the moderator

Name of the moderator: name

Name of supervising groups: Glasgow Housing Association (GHA) (colour pink)

Time		Activity	Actions
16:45		Welcome speech	Host
16:45 – 16:55	10 min	Introduction to 5GDHC serious game	Host presents the ppt 'Workshop intro and story_Glasgow case'
16:55 – 17:00	5 min	Participants divided in teams (by colours).	 Moderator: Moderators lead their group to the table/place with the sign of group name; Introduce yourself as a moderator and expert of the group; Inform participants to introduce themselves (only names);
		Each team member receives a role-card (on the table)	 Moderator: Confirm participants what is their role in the game (Glasgow Housing Association (GHA)); Inform participants to open the role-card and read it (5 min);
17:00 – 17:10	10 min	Brainstorm	Moderator:
			 Ask participants to start brainstorming on their strategy (use file for notes) and identify barriers and opportunities to implement 5GDHC (use score card template to write down)- 10 min; Show participants map of the city and additional info about 5GDHC (on the table); Remind the participants that they should appoint someone as the first point of contact for the discussion round; Inform participants about time 2 min before the time is up; Cheer up participants that they can improvise. Let them dive into the role.
17:10- 17:25	15-20 min	First discussion round	All participants go back to discussion round. host facilitates the round
17:25 – 17:35	10 min	Break	During the break participants are allowed to have a secret talk with other stakeholders (roles)
17:35 – 17:45	10 min	Brainstorm	 Moderator: Ask participants to brainstorm their strategy based on the first discussion round outcome-10 min; Remind participants about the form to fill in about barriers and opportunities (score card form); Inform participants 2 min before the time is up;



17:45 – 18:00	15 min	Second discussion round	All participants go back to discussion round Host facilitates the round
18:00- 18:05	5 min	Calculating results (in team)	 Moderator: Show participants the score-card; Ask participants to fill in the score card; Moderatos fill in the voting card and give it to host;
18:05-18:08	3 min	Revealing results	host facilitates the round
18:10	2 min	Wrap-up	host facilitates the round