

## Instructions for the moderator

Name of the moderator: name

Name of supervising groups: Workspace company 'Xplace' (colour yellow)

Time		Activity	Actions
16:45		Welcome speech	Host
16:45 – 16:55	10 min	Introduction to 5GDHC serious game	<b>Host</b> presents the ppt 'Workshop intro and story_Glasgow case'
16:55 – 17:00	5 min	Participants divided in teams (by colours).	<ul> <li>Moderator:</li> <li>Moderators lead their group to the table/place with the sign of group name;</li> <li>Introduce yourself as a moderator and expert of the group;</li> <li>Inform participants to introduce themselves (only names);</li> </ul>
		Each team member receives a role-card (on the table)	<ul> <li>Moderator:</li> <li>Confirm participants what is their role in the game (Workspace company 'Xplace');</li> <li>Inform participants to open the role-card and read it (5 min);</li> </ul>
17:00 – 17:10	10 min	Brainstorm	<ul> <li>Moderator: <ul> <li>Ask participants to start brainstorming on their strategy (use file for notes) and identify barriers and opportunities to implement 5GDHC (use score card template to write down)- 10 min;</li> <li>Show participants map of the city and additional info about 5GDHC (on the table);</li> <li>Remind the participants that they should appoint someone as the first point of contact for the discussion round;</li> <li>Inform participants about time 2 min before the time is up;</li> <li>Cheer up participants that they can improvise.</li> </ul> </li> <li>Let them dive into the role.</li> </ul>
17:10- 17:25	15 min	First discussion round	All participants go back to discussion round.  Host facilitates the round
17:25 – 17:35	10 min	Break	During the break participants are allowed to have a secret talk with other stakeholders (roles)
17:35 – 17:45	10 min	Brainstorm	<ul> <li>Moderator:</li> <li>Ask participants to brainstorm their strategy based on the first discussion round outcome-10 min;</li> <li>Remind participants about the form to fill in about barriers and opportunities (score card form);</li> </ul>



			<ul> <li>Inform participants 2 min before the time is up;</li> </ul>
17:45 – 18:00	15-20 min	Second discussion round	All participants go back to discussion round host facilitates the round
18:00- 18:05	5 min	Calculating results (in team)	<ul> <li>Moderator:</li> <li>Show participants the score-card;</li> <li>Ask participants to fill in the score card;</li> <li>Moderatos fill in the voting card and give it to host;</li> </ul>
18:05-18:08	3 min	Revealing results	host facilitates the round
18:10	2 min	Wrap-up	host facilitates the round