

Instructions for the host

Name of the host:

Time (timeslot		Activity	Actions
changes for each game)			
16:45		Welcome speech	Host
16:45 – 16:55	10 min	Introduction to 5GDHC	Host presents the ppt 'Workshop intro and
		serious game	story_Glasgow case'
1 6:55 – 1 7:00	5 min	Participants divided in teams (by colours).	Announce that participants need to follow their moderators to their table. Each table has a sign of the role.
16.55 – 17.00		Each team member receives a role-card (on the table) and read	
17:00 – 17:10	10 min	Brainstorm	
17:10- 17:25	15 min	First discussion round	 Call all participants to come back to the first discussion round; Thanks participants for joining this meeting initiated by District heating company EnNet; Give floor to EnNet company to speak; Give floor to the next stakeholder to speak, depends on to whom EnNet has addressed their offer; Monitor the time, give each participant 3-5 min to speak; Total time 15 min; Wrap-up the first discussion round; Inform participants that they have 10 min break, they can use the break to relax or to have a secret talk to other stakeholders; Inform participants that after the break they are joining second brainstorming with their team for 10 min;
17:25 – 17:35	10 min	Break	,
17:35 – 17:45	10 min	Brainstorm	
17:45 – 18:00	15-20 min	Second discussion round	 Call all participants to come back to the second discussion round; Give the floor to Glasgow city hall (local authority) to speak as they originally asked EnNet to initiate this meeting; Give floor to the next stakeholder to speak; Monitor the time, give each participant max 3 min to speak; After all participants got the chance to speak, ask participants to make the final statement: if they are in a favour of 5GDHC or Wrap-up the second and final discussion round;



			 Ask participants to calculate their results using the score-cards and hand it to you;
18:00- 18:05	5 min	Calculating results (in team)	 Ask moderators to fill in the voting cards and hand them to you;
18:05-18:08	3 min	Revealing results	 Announce which team gets 5 points from moderators; Check which team has the highest score; Confirm the winner;
<mark>18:10</mark>	2 min	Wrap-up	Wrap up the game;